Goedkopere energie

Snel enkele honderden euro’s verdienen op je energierekening zonder overstappen? Wie wil dat niet?

Snel verdiend: 200 euro in 5 minuten

In deze post laat ik zien hoe ik vandaag met één telefoontje ruim 200 euro heb verdiend op mijn energiekosten voor het komende jaar! En voor deze goedkopere energie hoef ik niet over te stappen naar een andere leverancier.

Energievergelijkers

Al langere tijd zijn er overal op het internet energievergelijkers beschikbaar, zoals deze.  Handig, je tikt je verbruiksgegevens in, en de vergelijker vindt voor jou de voordeligste aanbiedingen. Alleen moet je voor goedkopere energie meestal wel van leverancier veranderen. Dat kan, maar soms levert dat de nodige rompslomp op. Als je daar geen zin in hebt, hoe doe je het dan? Er zijn nog andere mogelijkheden.

Energieveilingen – collectieve inkoop.

De laatste jaren doen consumenten organisaties als de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis ten behoeve van hun leden de collectieve inkoop van energie. Hoe werkt dat? Leden schrijven zich in voor de collectieve inkoop, en de betreffende consumentenorganisatie vraagt energieleveranciers een aanbieding te doen voor de deelnemende leden. De consumentenorganisatie selecteert de beste aanbieding, en vervolgens kun je als deelnemer besluiten of je daarvan definitief gebruik wilt maken.

Recent heeft de Vereniging Eigen Huis een zeer aantrekkelijke aanbieding weten te verkrijgen, die voor iedere energie verbruiker zeer voordelig zal uitpakken. Met name het tarief voor gas ligt een stuk lager dan gebruikelijk: ongeveer 56 eurocent per kubieke meter. Voor de meeste huishoudens zal dat enkele honderden euro’s per jaar voordeliger zijn.

Maar, in de meeste gevallen betekent nog steeds wisselen van leverancier. Hoe kan het anders?

Mijn aanpak waarmee ik ruim 200 euro verdien:

  • Zorg dat je weet wat je nu verbruikt en betaalt voor energie, dus kijk even naar de laatste jaarafrekening.
  • Vul dan even de energievergelijker in met jouw verbruiksgegevens, en geef aan of je groene energie belangrijk vindt. Klik daarna door op de voordeligste aanbiedingen. Zo krijg je een indruk wat gangbare tarieven in de markt zijn.
  • Bel je huidige energieleverancier en leg uit dat je via de Vereniging Eigen Huis een interessante aanbieding hebt gekregen die enkele honderden euro’s per jaar voordeliger is. Zeg erbij dat je liever niet wilt overstappen, maar dat het verschil nu wel heel groot is, en vraag om een betere aanbieding.
  • In mijn geval was dat GreenChoice. De vriendelijke jongeman die ik aan de telefoon kreeg had dezelfde vraag waarschijnlijk vaker gehad. Hij beloofde dat ik binnen twee minuten een betere aanbieding in mijn mailbox zou ontvangen.
  • Binnen 1 minuut had ik de aanbieding binnen, met een link naar de website van GreenChoice. Daar kon ik de aanbieding met één click accorderen. Klaar! Uiteraard afhankelijk van mijn verbruik, maar minstens 200 euro verdiend in 5 minuten.

NB. Doe dit vóór 15 december. Dan stopt de inschrijving bij de Vereniging Eigen Huis. Dat weten de andere energieleveranciers natuurlijk ook.

 Overige tips:

  • De aanbieding via Eigen Huis staat voor iedereen open, dus ook als je nog geen lid bent. Je wordt gelijk lid wanneer je inschrijft. En dus kan iedereen het als argument gebruiken om om de huidige energieleverancier tot een goede aanbieding aan te sporen.
  • Ik heb hier precies beschreven hoe het mij is gelukt fors te besparen op mijn energierekening, bij GreenChoice. Ik kan geen garantie geven dat het jou op dezelfde manier lukt, ik verwacht van wel. En ik ben benieuwd hoe andere leveranciers met deze vraag omgaan. Maar als jouw energieleverancier niet met een beter voorstel komt, dan houdt niets je tegen om alsnog van leverancier te switchen.
  • Veel leveranciers geven bij aanmelding een welkomstbonus. Dat zit verrekend in het totaal jaarbedrag. Houd er rekening mee dat bij volgende jaren het jaarbedrag dus hoger wordt.
  • Ga als je dat nog niet hebt over op een jaarcontract. De verwachting is dat energie tarieven de komende tijd zullen dalen. Dan is een jaarcontract zeer waarschijnlijk de voordeligste optie.

 Feedback

Laat horen of en hoe het je is gelukt om je energiekosten te verlagen, ook bij andere leveranciers. Nieuwe en nuttige tips worden op de site verwerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *