Check nu je zorgverzekering

Sluit jouw zorgverzekering nog aan op jouw situatie?

December is de maand om weer even te checken of je zorgverzekering nog goed aansluit bij wat je nodig hebt. De premies van alle verzekeraars zijn bekend, en je hebt tot 1 januari de tijd om je oude verzekering op te zeggen. (Daarna heb je nog tot 31 december de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten of aan te passen!)

Ingewikkeld? Soms wel. Waar moet je over nadenken, en waar moet je beginnen?
Hier zijn enkele handige suggesties om je op weg te helpen:

  • Heb je een voorstel van je huidige verzekering ontvangen? Het kan nooit kwaad om de zorgverzekeringvergelijker even in te vullen. Binnen een minuut weet je hoe jouw verzekering scoort ten opzichte van de anderen. Ga naar de vergelijker.  Doe het nu gelijk even!
  • Je gezondheid is een groot goed! Helaas, een verzekering maakt je gezondheid niet beter, ook al suggereren verzekeraars dat soms. Maar als je zorg nodig hebt dan wil je daarbij niet ook nog eens in grote financiële problemen komen. En soms is bepaalde zorg alleen toegankelijk als je je daarvoor verzekerd hebt. Dus het is zeker zaak om hier zorgvuldig te kijken, maar overdrijf het niet.
  • Kijk even terug naar afgelopen jaar. Heb jij (of je gezin) gebruik gemaakt van zorg? Werden alle kosten vergoed, of waren er ook kosten die niet vergoed werden? Denk daarbij ook aan de kosten die de verzekeraar rechtstreeks heeft vergoed. Pak bij twijfel even de vergoedingsoverzichten van de verzekering erbij! Waren er misschien zelfs situaties waarbij je van zorg hebt afgezien omdat je daarvoor niet verzekerd was?
  • Denk vervolgens even na of je voor komend jaar al kosten kunt zien aankomen. Ben je hardstikke gezond en mankeer je nooit wat? Dan is het de moeite waard om te kijken of je verzekering goedkoper kan. Of ben je juist vaak ziek, maak je gebruik van medicijnen of specialistische hulp, behoor je tot een groep met een verhoogd risico, of moet bijvoorbeeld je gebit binnenkort gerenoveerd worden? In die gevallen is het belangrijk om extra goed naar de dekking van je verzekering voor komend jaar te kijken en misschien aan te passen.
  • Je moet je alleen verzekeren voor risico’s die je zelf niet kan dragen. Dat geldt voor alle verzekeringen, dus ook voor je zorgverzekering. Maak je nooit of bijna nooit gebruik van gezondheidszorg, en heb je “voor alle zekerheid” aanvullende verzekeringen en een minimaal eigen risico? Bedenk dan eens wat je de afgelopen jaren te veel hebt betaald. Dat kun je nu ook omdraaien: verklein je aanvullende dekking en vergroot je eigen risico, en zet het premieverschil elke maand op een spaarrekening. Dat potje gebruik je voor eventuele tegenvallers. Grote kans dat je over een paar jaar een leuk bedrag gespaard hebt!

Check nu de vergelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *